СЪРЦЕ ПОД МОЕТО СЪРЦЕ
Едва ли някога ще затупти....
... Това, обаче не ми отнема възможността да си помечтая малко за това ... мечта или блян, а може би сън.., а като се събудя.... ще бъда пак сама..., сама с болката, с отчаянието, с подигравките..., празна, без сърце под моето сърце....
Историята на моята, не, на нашата борба е дълга и тъжна. Разказвам я не често, но където и когато трябва, за поучение и полза някому.
Беше далечната 1989 година. Щастливи, млади, красиви и влюбени, аз и той. Никога не сме говорили за деца. Стигаше и все още ни стига любовта, която изпитваме един към друг и слава богу, че е тя. Живеем в малък провинциален град. Аз съм учителка, а мъжът ми работи тежка и ниско платена работа.... Преди да сключим брак, съпругът ми ми каза, че не може да има деца. Разбира се, тогава това ни най-малко не ме интересуваше. Годините минаваха, ние бяхме млади, здрави, щастливи и влюбени. Имахме много приятели и много работехме. Построихме къща, завършихме образованията си, купихме си кола, но приятелите един по един се отдалечаваха от нас – защо ли? Защото общите теми за разговор намаляха, а когато водеха децата си на гости в нас, нямаше с кого и с какво да си играят... Най-мъчно ми ставаше около новогодишните празници – купувах по 20-30 подаръка, защото приятелите ни вече имаха по 2 деца.... Утре сме на абитуриентска вечер на едно от тях, след няколко дни стават два месеца от смъртта на друго, след месец сме на сватба на трето... Все неща, които ние никога няма да изживеем и някои от тях, слава богу, но за други..., ех за други мога само да мечтая или да сънувам... Никога няма да усетя как в тялото ми расте един нов живот, няма да почувствам радостта от това да чуя думата ”МАМО”, няма да има кого да пазя да не падне и одраска коленца, няма да има кого да уча да смята и срича, няма да правя рождени дни, коледни тържества и други празници. А как ми се иска да боядисвам яйца за Великден с децата си, да им цапам нослетата за здраве с червена боя, да пека с тях коледни сладки, да украсявам елхата за нова година, вечер да им чета приказки в леглата и да ги целувам за лека нощ. ... Много ли искам, господи?...
Живеехме така в своя си свят до преломната за мен 2000 година – почина баща ми - опората в живота ми, роди се племеникът ми – да озарява остатъка от дните ни. По телевизията гледах интервю с д-р Владимиров, тогава национален консултант по стерилитет. Тръгнахме за София, последваха редица изследвания, цветна снимка, лечение за съпруга ми, четири инсеменации и ... никакъв резултат. До момента, в който свършиха парите, събирани години наред. По това време чухме и за д-р Кирчева в Пловдив, ходихме и при нея, и там загубихме време около година-две, и нерви, и средства, и надежда... Уж спермограмата се оправяше, но не беше така... Стигнахме до донорски инсеменации.
Минаха няколко години в безцелно ходене от един до друг лекарски кабинет. Всяка седмица поне по едно нощно препускане до София и обратно. Пътувахме по цяла нощ, през деня по кабинети и процедури, връщане обратно пак през нощта, а на следващия ден пак бяхме на работа...
Отново смених лекаря си, последваха нови изследвания, цветна снимка, три инсеменации....
И ооо, ЧУДО – бях БРЕМЕННА!! Едва си изчаках датата за прегледа, чувствах се прекрасно, въпреки, че всекидневно ми се гадеше. Бях готова да летя от щастие, дори да трябваше да повръщам всичките останали месеци от бременността. ЧХГ=1500!!! ... Но докторът не видя нищо в матката – извънматочна бременност... незабавна операция... Няма да се впускам в подробности, много момичета за жалост са минали през това... Беше ми тъжно, пусто, празно ... чувствах се наказана за нещо... мислех си, че вероятно съм лоша или мързелива, или грешна и за това господ ме наказва.?! А съпругът ми – господи колко мъчно ми стана за него, той плачеше в коридора на болницата за мен и нероденото ми дете и беше сам и нямаше кой да го прегърне и утеши.... И тръгна сам посред нощ от София за родния
ни дом да търси пари на заем, за да се върне братно на следващия ден за изписването ми. А пък аз мислех само за него, дано се прибере жив и здрав и се чувствах виновна, че той сега трябваше пак да работи на две места, за да плати операцията....
Полека-лека се изправих. И тук трябва да отдам заслуженото на ”Зачатие”. Открих сайта, после форума. От начало само четях, почти денонощно. После започнах и да пиша. Открих много приятели тук, момичета, изстрадали своето майчинство и такива, които още се борят за мечтата си, няколко всеотдайни лекари, които отделят от почивката си, за да помогнат на повече семейства. Пак смених лекаря, пак нови изследвания, нова цветна снимка, още три инсеменации. Кандидатствах по здравна каса за ин витро, одобриха ме, започнахме стимулация, но я прекратихме... Междувременно и опит на ЕЦ. Бях се отказала...
Появи се нов лъч надежда – Людмила Филипова. Участвах в томболата, за първи път в живота си спечелих нещо без труд, само с едно писмо и то по е-mail. Нов опит, трудна, дълга и скъпа стимулация, много нерви и пари, проблеми с работодателя, но в крайна сметка бях щастлива – трансфер на две ембриончета! Положителен тест, но ниско ЧХГ...
... Та така след 10 инсеменации, 3 цветни снимки, 1 операция от извънматочна бременност, 2 стимулирани процедури ин витро, 1 процедура ин витро на ЕЦ – резултат няма – пак сме двама, само, че по-изморени, по-стари, по-обезверени и значително по-бедни... Е, аз бях до тук...Фалирах физически, психически, финансово, всякак, а биологичният ми часовник неумолимо тик-така... И пак, когато чуя за някаква помощ от някъде...аха да се изправя, но съпругът ми ме приземява на време. Благодарна съм му за това, че води тази дълга и уморителна битка заедно с мен, независимо, че не можахме да победим в нея! Той пък е благодарен на мен, че аз не спирам да се надявам някой ден да родя неговото дете! Чувства се виновен за това, че съдбата се е отнесла така с него. Чувства се виновен за това, че аз не мога да стана майка на неговите деца и да се почувствам една пълноценна жена...
... Та, мили ми момичета, които четете тази изповед – приемете един съвет от мен! Не губете време в ходене по разни доктори в провинцията, по гледачи, по баячи, по знахари и екстрасенси... Намерете необходимата ви информация, посете ако щете няколко лекари, но в специализирани клиники или центрове, изберете един от тях, този, който ви подскаже сърцето и му се доверете изцяло! Не съм много добра в писането, не ми се отдава да редя хубави слова, но пиша това писмо, тази моя съкровена изповед, за да ви кажа да не правите като мен, да не губите време, защото изведнъж ще се окаже, че е станало късно, че сте станали на 40 години, че вече нищо не може да се направи, а вие сте пак сами....
... Под моето сърце, сърце едва ли някога ще затупти.... Но, до моето сърце има друго, едно голямо топло обичащо сърце, което диша, плаче, страда, усмихва се и живее, не – преживява, заедно с моето. И притежателят на това, другото сърце ще бъде неизмеримо щастлив, ако някой ден може да сложи ръка върху корема ми, за да усети как рита нашето дете, да чуе сърчицето му и по-късно да види усмивката му. Аз съм сигурна, че това дете ще бъде много щастливо – то ще има най-добрия баща!... Ах, колко съжалявам, че няма сърце под моето сърце!
Пред вас разкри част от своето сърце
Душка